Psí recept na dnešní den:Odměny-Jablečné křupky
Tento recept jsem vymyslel ještě před založením pekárny.Nastrouhal jsem spousty
jablek a uhnětl kilogramy těsta,než se mi podařilo vytvořit sušenky,které můj psí
host,fenka Stella,vzal na milost.Během práce jsem si uvědomil,že mě to baví.
3/4 jablka (asi 90 g)
150 g pšeničné mouky (typ 405)
75 g ovesných vloček
1/2 lžičky skořice
1 lžíce slunečnicového oleje
Navíc:
pšeničná mouka na vál
NA 1 PLECH
15 min.příprava | 30-35 min.pečení
-
Vyhřejte troubu na 160°C (horkovzdušnou
160°C).Plech vyložte pečícím papírem.Oloupejte
jablko,rozkrojte ho na čtvrtky a vykrojte jádřinec.
Dužinu nahrubo nastrouhejte.
-
Ve velké míse hnětače smíchejte pšeničnou
mouku,ovesné vločky a skořici.Přidejte
nastrouhané jablko a slunečnicový olej.Hnětacími
metlami vše míchejte asi 2 minuty,pak přidejte
40 ml vody a míchejte další 4 minuty,dokud se
těsto nepřestane lepit k míse.
-
Těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte
rukama,dokud se úplně nepřestane lepit.Pak ho
rozválejte na sílu asi 4mm.Plát přeneste na plech
a vidličkou několikrát propíchněte.Nožem nebo
radýlkem ho pak nakrájejte na čtverečky o straně
asi 2 cm.
-
Plech vložte do středu trouby a pečte asi 30 až
35 min.,dokud sušenky mírně nezhnědnou.Pak je
sundejte s plechu i s papírem,položte na mřížku
a nechte vychladnout.Asi po 15 minutách
odstraňte papír a sušenky nechte na mřížce ještě
trochu vyschnout.
Ovocné varianty
Tento základní recept můžete obměňovat a jablka
nahradit 90 g banánů,malin,jahod nebo sušených
brusinek.Brusinky jsou stále oblíbenější.A není
divu-obsahují většinu antioxidantů a udržují
dobrou kondici.